Bariis Iskukaris (Bariis Soomaali)
Bariis Iskukaris waa cunto dhaqameed Soomaaliyeed oo caan ah, gaar ahaan xilliyada qado. Waxaa lagu sameeyaa bariis cad (badanaa Basmati), yaanyo, basasha, toonta, xawaash, iyo hilib (ari, lo’, ama digaag). Waxaa lagu cuni karaa maraq, suugo ama moos la jarjaray.
Nafaqada ku jirta Bariis Iskukaris (1 koob):
Cuntadani waxay leedahay kalooriyo u dhexeysa 350 ilaa 400, waxayna ka kooban tahay tamar badan oo ka timaadda karbohaydraytyada bariiska. Waxa kale oo ku jira borotiin laga helo hilibka, iyo dufan laga helo saliidda iyo xawaashka. Sidoo kale waxay bixisaa maaddooyin faa’iido leh sida fiitamiin C, fiitamiin A, iyo bir (iron).
Faa’iidooyinka caafimaad:
Waxay siisaa jirka tamar degdeg ah.
Waxay taageertaa kobaca muruqyada iyada oo ay ugu wacan tahay borotiinka.
Xawaashka iyo toonta waxay leeyihiin sifooyin ka hortaga infekshinka.
Talo: Si cuntada u noqoto mid dheelitiran, waxaa wanaagsan in lagu daro khudaar sida karootada iyo yaanyo cusub.
Talo Caafimaad:
Si aad uga faa’iidaysato cuntooyinka dhaqameed sida Bariis Iskukaris, waxaa muhiim ah inaad ka taxaddarto qaddarka saliidda iyo cusbada aad isticmaaleyso. Isticmaal saliid caafimaad leh sida saliidda saytuunka (olive oil) ama saliidda galleyda, oo yaree cusbada si looga hortago cadaadiska dhiigga. Sidoo kale, ku dar khudaar badan sida karootada, digirta cagaaran, iyo yaanyo cusub si cuntadu u noqoto mid nafaqo leh oo dheelitiran.
Xasuusnow: Cunto kasta oo aad cunto, dheellitirnaan waa furaha caafimaadka!



Comments